
Hayallerimdeki Yaşamak İstediğim Köy
9 Mayıs 2016
WEB 0.0 Projesi (Sosyal Medya Köyü)
10 Mayıs 2016Bu yazımda WordPress Tema Seçimi yaparken dikkate almanız gereken konular hakkında bilgi vereceğim. Bu konuyla ilglenmiyorsanız sayfayı terk edebilirsiniz. Vaktinizi boşa harcamayalım. Fakat ilgileniyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.
WORDPRESS TEMA SEÇİMİ
WordPress sistemini Kurumsal Web Sitesi değilde bir blog, haber sitesi olarak kullanıyorsanız yani çok fazla içerik üretiyorsanız sitenizi kurmadan önce tema seçiminiz bence ehemmiyeti oldukça yüksek durum. Çünkü seçeceğiniz temayı ileride değiştirmek istediğinizde daha önce yayınlamış olduğunuz binlerce yazıyı etkileyen bir durum ile karşı karşıya kalacaksınız. Bir tema değişikliği yazınızın içerisinde kullandığınız shortcodeları, öne çıkarılmış görselleri etkileyebileceği için sitenizin görsel bütünlüğü bozulabilir bunuda düzeltmek oldukça büyük bir iş kaybına sebebiyet verecektir. Eğer benim gibi tembel birisiyseniz bu sizi oldukça zorlayacaktır. Bu konuyu göz önünde bulundurursak WordPress Tema Seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken ilk konu Tema Özellikleri olacaktor. Nedir bu özellikler? Temanın shortcode-ları, temanın yazı sayfası çeşitleri, sayfa çeşitleri ve bileşenleridir. Bu özellikler hakkında detaylı bilgi vereceğim. Tema seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken diğer konular ise Temanın demosunun sayfa hızı.
1. WordPress Tema Özellikleri: Tema özelliklerinden başlıca bahsettik. Şimdi bunların neler olduğundan bahsedelim. Tema özellikleri genelde sitemizin görselliğini arttıran WordPress sistemine artı özellikler ekleyen eklentiler gibi tema ile birlikte sistemimize gelen özelliklerdir. Bu özellikler başlıca shortcode-lar, bileşenler, ekstra sidebar alanları, her sayfa ve kategoriye ayrı sidebar kullanımı gibi özellikler olabilir. Bu yüzden ilk seçeceğimiz temada kullandığımız özellikler bu temayı değiştirmek istediğimizde yerine gelecek olan temada bulunmayabilir. Bu yüzden sitemizin fonksiyonel özellikleri bozulabilir.
Örnek vermek gerekirse mesela bir blog sitemiz var. Bu blog sitemizde Teknoloji ve Spor yazıları yazdığımız iki kategori var. Bu iki kategori içinde iki tane farklı sidebar kullanıyoruz. Bu sidebar-larda spor kategoris için olanında spor ile alakalı reklam olurken diğer teknoloji yazıları yayınladığımız teknoloji kategorisinde ise teknoloji ile alakalı reklamlar gösteriyoruz. Ayrıca yazılar içinde dikkat çekmek için temanın bize vermiş olduğu alert ve info box shortcodelarını kullanarak diğer yazılara bağlantılar veriyor ve önemli bilgileri bu shortcode-lar içerisinde bildiriyoruz. Bu özelliklere sahip bir temayı değiştirmek istediğimizde farklı reklamlar gösterdiğimiz sidebar-lar silinecek ve reklam fonksiyonunu kaybedeceğiz, yazılar içerisinde kullandığımız shortcode-lar kaybolacak ve gerisinde anlamsız shortcode yazıları kalacak. Buda bizim sitemizin hem görsel bütünlüğünü bozacak hemde fonksiyonel özelliklerinden bizi mahrum bırakacak.
2. Temanın DEMO’sunun Sayfa Hızı: Dikkat edilmesi gereken bu konu oldukça önemli bir konu. Çünkü kullanıcıların sizi sevmesi için, arama motorlarının sizi sevmesi için ve sitenize karşı olan motivasyonunuzu en üst seviyede tutmak için bu konu çok önemli. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar ilk olarak sitenizde aradığı şeyi bulabiliyor mu buna bakar, 2. olarak sitenizin görselliğine bakar ve son olarak sitenizin açılış hızına bakar. Eğer yavaş açılıyorsa sizin sayfanız açılana kadar alternatif sayfaları dener. Ve bir başka alternatifte sizden daha iyiyse sizi seçmek yerine alternatif sitede kalmayı tercih eder. Bu yüzden WordPress temanızı seçerken, seçeceğiniz temanın demosundaki hemen hemen var olan bütün sayfaların hızını Google Pagespeed ile kontrol etmelisiniz.
- Sitenizde neler yayınlayacağınıza ve ileride nelere ihtiyaç duyacağınıza yönelik kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekmektedir.<
- Siteniz hakkında yaptığınız kapsamlı araştırma sonucunda ortaya çıkan ihtiyaçları seçeceğiniz tema karşılıyor mu karşılamıyor mu bu sorunun cevabını bulmanız gerekir.
- Seçeceğiniz temanın demosunun sayfa hızı Google Pagespeed ile kontrol etmelisiniz.
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.