
Dinledim: Leonard Cohen – You Want It Darker
18 Haziran 2021
İzledim: The Blacklist 8. Sezon 21. Bölüm “Nachalo”
21 Haziran 2021Babamı Kim Öldürdü tiyatro oyunu tek kişilik dram temeli üzerinde yükselen protest bir tiyatro oyunu. Irkçılık, sömürü, cinsiyetçilik, ekonomik bunalım, nefret suçu, ayrımcılık konularını hasta babası ölüm döşeğindeyken onunla yüzleşerek irdeliyor. Babasının yaşadığı ve ailesine yaşattığı olayları etki – tepki olay döngüsünde irdeliyor. Bir işçi olan babasının erkeklik, işçilik, aile gibi olgulara yaklaşımını ve bu yaklaşımındaki açmazların fark edilmesini sağlıyor. İşçiliği değişmez bir kader gibi giyinen babası geçirdiği iş kazası sonucunda yatalak kalır. Fransız yazar Edouard Louis bunun sorumlusunun kim olduğunu sorguluyor.
Babamı Kim Öldürmüş Olabilir?
Tiyatro oyununun ismini ilk duyduğumda Cinayet Süsü filmindeki Feyyaz Yiğit’in canlandırdığı Dizdar Koşu karakterinin bir olay ile karşı karşıya kaldığında kendisine sormuş olduğu şu 13 soru aklıma geldi; kaçta, hangi, ne ile, niçin, nolmuş, kimi, nerede, nasıl, ne zaman, kimden, neyi, ne belli, neye, kim? Evet ben bunu dalga geçmek için aklıma getirmiştim ama oyunu izlediğimde gerçekten de bu soruları hatta daha fazlasının sorulup cevaplar alındığını gördüm. Fakat cevapların doğruluğu tartışılır. Cevapların doğruluğu bizim politik görüşümüz ve vicdanımız ile sınırlı. Çünkü irdelenen konular için temel alabileceğimiz bir kaynak yok. Bunun yerine Onur Ünlü: Bir Sürü Endişe kitabında, Onur Ünlü’nün bahsettiği gibi; “ben olaydan daha çok olayın ilk çıkış noktasını, olayın vuku bulması için gerçekleşen süreci merak ederim.” Yazar Edouard Louis‘de tam olarak bunu sorguluyor aslında. Babasını kim öldürdü? Ya da babasının ölümünde en çok kimin payı vardı.
Sahnede Onur Ünsal
Edouard Louis’in yazdığı romandan uyarlanan Babamı Kim Öldürdü tiyatro oyununu oynayan Onur Ünsal ismini TV’de ve sinemada birçok kez izledik. Oyunculuğu, oyuna ayrı bir renk kattığını söylemekte fayda var. Anlatımında ki karakter geçişlerini, duygu geçişlerini çok iyi yansıttı ve tek kişilik bu gösteriyi boş yatağa karşı oynarken başından sonuna kadar sıkılmadan ve oyundan kopmadan izlememize vesile oldu. Romandan uyarlanan bu oyunun kurgusu bence çok ince işlenerek yapılmış. Araya katılan espriler, kültürümüze özgü eklenen detaylar oyunu benimsememiz için ince detaylardı. Bunu söylüyorum çünkü internette rakı mevzusundan dolayı çok gereksiz bulduğum eleştiriler okudum. Uyarlama olan oyunda neden rakı teması kullanıldığı, neden orijinal fransızca ismi kullanılmadığı tartışılıyor. Ben bu konu hakkında açıklama yazmak istemiyorum çünkü çok gereksiz bir mevzu.
Tarihe Protest Bir Not
Babamı kim Öldürdü tiyatro oyunu politik altyapısı yüzünden ilgimi çok çekti ve yazar Edouard Louis’ı merak etmeme sebep oldu. Okunacak yazarlar listeme Edouard Louis’i ekliyorum. Üstelik ülkemizde duyulan, popüler olmuş kitaplar yerli yazarların yazdığı kitaplar, oyuncuların oynadığı popüler olmuş tiyatro oyunları yani kısaca günümüz popüler kültüründe yer edinmiş sanatçılarımızın apolitik duruşları hakkında da endişe duymaya başladım. Çünkü hiçbir şekilde güncel popüler kültürde konuşulan bir sanat eseri çıkmış değil. Oysaki Babamı kim Öldürdü tiyatro oyununun uyarlandığı romana baktığımızda günümüz Fransa’sının siyasetinin halk nezdinde nelere mal olduğunu yazdığı bir tarihi izledik/okuyacağız. Tarih kitapları yazarları tarafından taraflı yazılır. Ama sanatçıların bakış açısı ile tarihe düşülen notlar ilginç tarihi detayları ortaya çıkarabilir. Bu yüzden Fransız yazar , Fransa’nın yakın tarihini bu şekilde kayıt dışı kalmasın diye romanları ile tarihe geçirirken bizim sanatçılarımızda ellerinden geleni yapmalı diye düşünüyorum. Fakat bir yandan sanatçılara da hak veriyorum. Çünkü tarihe bu şekilde not düşmek isteyenlerin ülkemizde derin endişeleri var.
Tavsiye: Mutlaka İzleyin
Oyunda işlenen bir çok ayrıntı hakkında yazmak istiyorum aslında ancak bunları yazarsam oyunun şok etkisi ortadan kalkar diye yazmıyorum. Oyunu büyük bir zevk ile sıkılmadan izledim. Sizlerinde mutlaka izlemesini tavsiye ederim. Oyunu hem tiyatrodan hemde modasahnesi.com adresinden takvimi inceledikten sonra online izleyebilirsiniz. Oyun biletleri 25 TL bence çok makul. Bir tiyatro havası yok ama en azından bu güzel oyunu evlerden çıkmakta güçlük çektiğimiz bu günlerde sıkılmadan evimizin konforunda izleyebiliriz.
İzledim: Babamı Kim Öldürdü Galeri
Serkan Dinç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.